Deprecated: Function eregi() is deprecated in /store/cpanel/home/istra365/public_html/libs/mainfile.php on line 3

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /store/cpanel/home/istra365/public_html/index.php on line 23

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /store/cpanel/home/istra365/public_html/data/modules/index.php on line 3

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /store/cpanel/home/istra365/public_html/data/modules/index.php on line 31
Indeks kaže na slabši položaj mladih
POPETRE
//
21.04.2018
//
13:12
jasno  //  Zrak: 20°C  //  Morje: 15.5°C

Indeks kaže na slabši položaj mladih

Aktualno
Objavil / vir: uredništvo, MSS (vir slike MSS)
Objavljeno: 15.08.2016 ob 15:22
Tagi: mladi  //  aktivnosti  //  MSS  //  problematika  //  Indeks mladih  //  statistični podatki

Na Mladinskem svetu Slovenije so ob letošnjem Mednarodnem dnevu mladih opozorili na nujnost sistematičnega spremljanja položaja mladih in oblikovanja mladinske politike, ki temelji na podatkih in dokazih. Ti namreč predstavljajo nujni predpogoj za oblikovanje učinkovitih politik in ukrepov na različnih področjih, ki vplivajo na življenja in osamosvajanje mladih, od zaposlovanja in stanovanjske politike, do izobraževanja, participacije, zdravja in kulture.  

S tem namenom so po vzoru iz tujine oblikovali pilotni Indeks mladih. Indeks mladih je orodje, ki prikazuje razlike med mlado in odraslo populacijo na različnih področjih, pomembnih za osamosvajanje mladih. Pokaže, ali je njihov položaj boljši, slabši ali enakovreden. Ugotovili so, da je položaj mladih pogosto slabši v primerjavi z odraslimi, v Indeks pa so vključili področja zaposlovanja, participacije, zdravja in socialnega položaja mladih.

Prednosti in pomanjkljivosti izbranih področij ter kazalnikov so odvisni od kvalitete in dostopnosti statističnih podatkov, zato so za kazalnike izbrali podatke, ki so najbolj zanesljivi. Pri tem so se soočali z veliki težavami pri iskanju in pridobivanju podatkov. Med področja, kjer je izrazito malo podatkov, sodijo področja bivanjskih razmer mladih, zdravja in participacije mladih. Prav zaradi pomanjkanja podatkov v indeks niso vključili stanovanjske problematike.

Z izračunom indeksa mladih so ugotovili, da so mladi v slabšem položaju v primerjavi z odraslimi na vseh področjih, ki so jih zajeli v pilotnem indeksu. Na področju zaposlovanja so največje razlike zabeležili pri zaposlitvah za določen čas in pri registrirani brezposelnosti. Na področju participacije so izračuni pokazali, da so mladi v precej slabšem položaju na področju politični participaciji, saj se manj udeležujejo volitev in so preko mladih poslancev slabše zastopani v Državnem zboru. Podobno velja za zastopanost na lokalni ravni, kjer so zastopanost merili s številom izvoljenih mladih svetnikov in svetnic v občinskih svetih. Ugotovili so tudi, da mladi bolj kot odrasli ogrožajo svoje zdravje s kajenjem, uživanjem alkohola in prepovedanih drog. In navsezadnje, izračuni kažejo na to, da so mladi tudi v slabšem socialnem položaju od odraslih, še posebej kadar zapustijo dom svojih staršev, saj je stopnja tveganja revščine med mladimi višja kot pri odraslih, na drugi strani pa so mladi pogosto neupravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost, ker nimajo dovolj delovne dobe. S temi dejstvi je povezano tudi vse pogostejše iskanje priložnosti mladih za zaposlitev in življenje v tujini. Mladi so po naših izračunih v boljšem položaju od odraslih, ko govorimo o dolgotrajni brezposelnosti in dolgotrajnem obdobju pod pragom tveganja revščine.

Poleg prikaza položaja mladih v odnosu do splošne populacije, je eden glavnih ciljev priprave pilotnega indeksa mladih opozoriti na pomanjkanje podatkov in sistematičnega spremljanja položaja mladih v Sloveniji. Brez aktualnih in verodostojnih podatkov je težko oblikovati učinkovito mladinsko (ali katerokoli drugo) politiko. Posledica tega pa so vidne v pomanjkanju ustreznih ukrepov, programov in drugih aktivnosti, ki bi jih morala država izvajati, da bi mladim omogočila, da bi ti v čim večji meri izkoristili svoje potenciale. Z Indeksom mladih želijo tudi spodbuditi odločevalce, da pri pripravi sektorskih politik bolj upoštevajo perspektivo mladih ter so aktivnejši pri krepitvi medsektorskega pristopa pri oblikovanju in izvajanju politik ter ukrepov za mlade.

»Država je na področju raziskovanja in poznavanja položaja mladih pomemben korak naredila v fazi priprav Nacionalnega programa za mladino, ko je Urad RS za mladino objavil raziskavo Mladina 2010. Potem pa je sledila stagnacija. Stalno in celovito spremljanje položaja mladih nam omogoči ustrezno vrednotenje (ne)ukrepanja države na področjih, ki so pomembni za osamosvajanje mladih in predstavlja temelj za oblikovanje novih oz. nadgradnjo obstoječih politik. Indeks, ki smo ga pripravili na MSS, je neke vrste ogledalo družbi in državi, kar se tiče njenega odnosa do mladih. Lani smo ob mednarodnem dnevu mladih opozorili na neizpolnjene obljube mladim, letos odločevalcem z Indeksom mladih kažemo, kako se mačehovski odnos do mladih odraža v njihovem vsakdanjiku,« je ob mednarodnem dnevu mladih izpostavil predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Povezana vsebina

Komentiraj

Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar

Napoved za Istro

  • Sob
    11 // 22
  • Ned
    10 // 22
  • Pon
    10 // 23

Zadnje dodano

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno