Deprecated: Function eregi() is deprecated in /store/cpanel/home/istra365/public_html/libs/mainfile.php on line 3

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /store/cpanel/home/istra365/public_html/index.php on line 23

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /store/cpanel/home/istra365/public_html/data/modules/index.php on line 3

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /store/cpanel/home/istra365/public_html/data/modules/index.php on line 31
Načrti za razvoj najmlajše občine
MOVRAŽ
//
25.05.2018
//
09:14
jasno  //  Zrak: 20°C  //  Morje: 21°C

Načrti za razvoj najmlajše občine

Ankaran
Objavil / vir:
Objavljeno: 24.11.2016 ob 16:21
Tagi: strategija  //  razvoj  //  ankaran. občina  //  načrt  //  pozidava  //  Strmčnik

V prostorih Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič je potekal prvi javni posvet o prostorskem razvojnem scenariju Občine Ankaran. Posveta se je udeležilo več kot 200 občank in občanov Ankarana.

Velikemu številu zbranih udeležencev, ki imajo zdaj prvič možnost soustvarjanja prostorskega razvoja, je župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik najprej pojasnil okoliščine prostorskega načrtovanja v občini. Ob tem je župan dejal, da »je dolgoročno razvojno načrtovanje, kamor spada tudi prostorski razvoj, eden izmed temeljev vsake lokalne samoupravne skupnosti in da bo zato v demokratičnem procesu sprejemanja Občinskega prostorskega načrta treba zagotoviti sobivanje in sožitje vseh različnih deležnikov na območju Občine Ankaran. Današnji posvet dokazuje, da se lahko v Ankaranu odkrito in strpno pogovorimo o vseh pomembnih vprašanjih.« 

V nadaljevanju je v. d. direktorja občinske uprave in vodja projekta priprave Občinskega prostorskega načrta (OPN) Občine Ankaran Iztok Mermolja predstavil postopek in časovni okvir priprave OPN. »Le z vašimi predlogi bomo lahko ustvarili dober OPN, ki bo vplival na kakovost nadaljnjega razvoja Občine Ankaran. Zato vas vabim, da se s podajanjem pobud v čim večji meri vključite v sam proces priprave OPN,« je pozval Mermolja. 

Izr. prof. mag. Tadej Glažar s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani je zbranim predstavil štiri potencialne koncepte razvoja Ankarana, ki so jih pripravili v sodelovanju z Züriško visoko šolo za aplikativne znanosti – ZHAW, s katero Občina Ankaran sodeluje že štiri leta. Največji poudarek je bil na predstavitvi osnutka prostorskega razvojnega scenarija Občine Ankaran, ki predstavlja peto različico – sintezo konceptualnih predlogov strokovnjakov in pričakovanj lokalnih deležnikov.

Občanke in občani, ki so bili med razpravo povabljeni k podajanju svojih mnenj o predstavljenem osnutku prostorskega razvojnega scenarija, so podali številne koristne in konstruktivne predloge. Skupno stičišče vseh predlogov je bila želja po kakovostnejšem življenju v občini. Tako so med drugim izpostavili, naj se v postopku sprejemanja OPN nameni posebna skrb prebivalcem, ki živijo na stiku s pristaniščem, in naj se jim tako zagotovi boljša kvaliteta življenja. Izpostavili so potrebo po sonaravnem kmetovanju in čim manjši uporabi okolju škodljivih sredstev za zaščito rastlin ter o večji zaščiti Debelega rtiča in priobalnega pasu. Prav tako je bil na posvetu podan predlog o ovrednotenju bogate kulturne dediščine Ankarana in umestitvi benediktinskega samostana v Adrii kot zgodovinskega središča kraja. Občani so pozdravili zamisli o ureditvi kolesarskih poti, ki imajo lahko dolgoročen potencial za turistični razvoj občine. Poudarili so potrebo po ureditvi mirujočega prometa in zagotavljanju varnosti pešcev, posebej pa varnih poti otrok do šole. Med drugim so občani izrazili tudi željo po večji skrbi za starejše, saj se prebivalstvo v Ankaranu stara. 

V nadaljevanju posveta je predstavnica podjetja LOCUS d.o.o. predstavila postopek priprave OPN in načina zbiranja pobud. Občani bodo imeli možnost podajanja pobud med 1. in 31. decembrom 2016, obrazci za podajanje pobud ter ostala pojasnila pa bodo na voljo na spletni strani Občine Ankaran in v prostorih občinske uprave.

V procesu priprave OPN bo aprila 2017 še en javni posvet, namenjen predstavitvi osnutka strateškega dela občinskega prostorskega načrta in pridobivanju mnenj javnosti o morebitnih problemskih točkah ter predlogov za dopolnitev osnutka. Po načrtih bo Občina Ankaran lasten OPN sprejela konec leta 2018.

 

Povezana vsebina

Komentiraj

Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar

Napoved za Istro

  • Pet
    17 // 26
  • Sob
    17 // 26
  • Ned
    16 // 28

Zadnje dodano

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno