Za kajakaštvo je pomembna kvalitetna kajak oprema

Za šport s kajakom uporabljamo športni čoln, ki je koničaste oblike, spredaj in zadaj zaprt in ima uporabo dvolistnega vesla. Ker je kajak imel na začetku precejšno težo, so v zadnjih letih kajak oprema prilagodila in večina kajakov je izdelanih iz polietilena, kevarja in karbona. Ne glede na vrsto rekreativnega kajakaštva, tudi če uporabljamo lesen kajak, je potrebna dodatna kajak oprema.

Ko se spustimo po brzicah naših voda je potrebno imeti brezhiben čoln, k temu pa sodi pripadajoča kajak oprema, med katerimi so najpomembnejša vesla. Lahko izbiramo med enodelnimi in dvodelnimi vesli, zložljivimi vesli in prilagodljivimi, iz različnega materiala. Izbira vesel je pomembna tudi od vrste športa, tako imamo na izbiro vesla za ribiški kajak, vesla za tekmovalni ali rekreativni kajak.

Za kajakaštvo je pomembna kvalitetna kajak oprema

K veslom sodi tudi dodatna kajak oprema kot je varnostna vrvica za vesla, ki je lahko različne dolžine od 46 do 152 cm. Varnostno vrvico lahko pripnemo na kajak ali na zapestje, da ne izgubimo vesla. Običajno varnostne vrvice vsebuje obratno sponko, da lahko veslo po potrebi odpnemo. Pomembno je, da v kajaku udobno sedimo, zato so voljo različni sedeži ali nadgradnje sedežev, kot je naslonjalo, odstranljivi deli. Dodatna kajak oprema: navigacijska oprema, ribičke palice, motor za kajak, krmilni sistem za ribiški kajak.

Da lahko pripeljemo kajak na ustrezno mesto spusta, ga moramo ustrezno potrditi na streho avtomobila. Na voljo imamo različne nosilne naprave in povezovalne transportne trakove. Pri prenosu kajaka imamo na voljo vozičke za kajak in pripomočke za nalaganje kajaka. Pri samem spustu lahko pride do odvečne vode v kajaku, zato se uporabljajo odtočni vijaki, ki omogočajo dostop v notranjost kajaka. Z odtočnim vijakom omogočimo, da se vlaga v kajaku posuši. Da ga ne izgubimo pri sami plovbi ima odtočni vijak navoj za vijačenje in varovalo. Pri rekreativnem kajakaštvu je priročen pokrov za kajak oziroma shranjevalna loputa, kamor lahko shranimo oblačila, hrano, osebne predmete, da ne pride do vdora vode. Pri brzicah in vetrovnem vrememu je pomembno, da lahko ohranimo ravno smer veslanja, zato namestimo na kajak smernik imenovan tudi skeg.